FASCIAMASSAGE MED MASSAGEAPPARAT

Med hjälp av Thumper Mini Pro, en patenterad massageapparat från Kanada kan energi i form av djupa penetrerande vågor skickas lodrätt in i vävnader, genom fascians alla lager och lösgöra muskulär spänning och trötthet. Behandlingen är speciellt effektiv vid långvarig stelhet i fascian.

Men vad är då fascia?

Tillsammans med musklerna är fascian vårt rikaste och största sensoriska system. Det är en bindväv som omger muskler, grupper av muskler, organ, blodkärl och nerver och binder dessa strukturer samman, precis som man slår plastfolie runt smörgåsar, ett förpackningsmaterial. Den består av flera skikt: ytlig, djup och visceral (invärtes) och sträcker sig från huvudet ner till tårna. Ben, brosk, senor och ligament skapas från bindvävnad. I blodet och i ledvätskan existerar fibrer i flytande form och kan läka skador med fibroblaster. Varje natt när vi sover växer små spindelvävsliknande trådar ut och om vi inte rör oss klistras de ihop, om vi inte stretchar ut kroppen till samma rörlighet som igår så kommer fler lager bildas som gör att det glider sämre och vi tappar i rörlighet.

Fascian fungerar som ett stort nätverk som länkar samman alla delar av kroppen samtidigt. Hos fostret skapas först fascian, sedan muskler i fickor i fascian. Fascia och muskler bildar en helhet.

Fascian formas över tiden beroende på hur kroppen används, vid dålig kroppshållning så formar fascian gradvis kroppen till den dåliga hållningen. Varje natt bildas ny fascia som då formas till den dåliga hållningen. Det tar tid och energi att stretcha igenom hela fascian. Det kan göra ont och en lättare väg ut är att sjunka ihop ännu mer, köpa mjukare säng etc. Vi kan motverka stelheten med t ex yoga eller stretch och massage. Och göra som djuren, stretcha ut kroppen efter att vi varit stilla en stund. Annars blir vi gradvis stelare, och tappar faktiskt kontakten med kroppen och förnimmer än mindre i kroppen och blir än mer uppe i tankarna.

När vi blundar och förnimmer hela kroppen övar vi upp förmågan att återskapa kontakten, t ex genom yoga, stretching, mjuk, långsam träning eller kroppsbehandlingar. Det finns sk body maps med myofasciala banor som faktiskt visar samstämmighet med det kinesiska systemet av akupunkturmeridianer. Dr Helene Langevin har genom att mäta elektricitet hittat en 80%-ig överensstämmelse i armen mellan platserna för de traditionella akupunkterna och de intermuskulära eller intramuskulära planen av bindvävnad (Myers 2009, s 273). Nålarna (el massage, stretch, yoga) släpper blockeringar i ”vattenslangen” och kommunikationen kan återupprättas.