Bloggkalender

«december 2023»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Historik
2023
 •    Oktober
 •    Augusti
 • Blogg

  Höst enligt kinesisk medicin

  Hur möter vi hösten på bästa sätt?

   Inom Kinesisk Medicin hör hösten till elementet Metall (Det finns 5 element, se skiss). Två organ är kopplade till varje element, till Metall är det Lungan och Tjocktarmen.

   Efter sommarens aktivitet kommer den lite lugnare hösten. Det är nu vi gör avslut, sammanfattar, städar, rensar och reder ut. Vi skapar klarhet och renhet, precis som i naturen, växterna avslutar säsongen och luften är ren och klar. Även skönhet hör till hösten, vi förädlar det fula till något vackert. Metall vill komma nära sanningen, omslutas av skönhet. Vid obalans kan det leda till perfektionism.

   Metallelementet handlar också om att släppa taget om gamla mönster. Släppa det som inte längre gagnar oss. Vi andas ut det vi inte längre behöver. Vi håller våra gränser och släpper taget om det gamla. In med det nya, ut med det gamla!

   Att fundera för mycket på det förflutna kan göra att man blir ledsen eller nedstämd och tappar förmågan att se klart. Allt detta hör till metallelementet. När man är ledsen är man kvar i det förflutna. Vägen bort från sorg är att försöka känna glädje, och att lugna sinnet. Våga öppna hjärtat, våga känna sorg, men även glädje. Det kan vara enkla saker: lek med ditt husdjur, busa med dina barn, gå ut i skogen och leta svamp, ring en vän, åk och hälsa på någon du inte sett på länge, ta vara på bär, frukt, örter etc.

   På hösten är vi ofta känsliga för torka. Både hud, lungor och slemhinnor blir torra. Ät varmt, gärna soppor, buljonger, ris och lite kryddig mat, t ex vitlök. Päron, gärna varma med kardemumma. Ett recept mot torka: Varmt vatten + 2 tsk äppelcidervinäger, ½ tsk salt, 1 tsk maple syrup eller honung. Tjocktarmen behöver mjölksyrebakterier, t ex surkål, mjölksyrade grönsaker, kimchi, kombucha, kefir, naturell yoghurt.

   Metallelementet är den kroppsliga aspekten av själen och hanterar kroppens sensoriska respons som vi får via våra 5 sinnen. Så att ge näring åt sinnena är att ge näring till Metallelementet!

   Förslag på övningar som stärker metallelementet

   Yoga, qigong, taichi. Här stimuleras kroppssinnet och andningen släpper på spänningar, både muskulära och emotionella.

   Lär dig lyssna på kroppen, gärna under/efter en meditation, avslappning eller mindfulness-övning. Försök även lägga märket till hur din kropp reagerar under stress, och lyssna efter vad den då behöver!

   Släpp taget om gamla mönster. Släpp taget om negativitet, träna på att inte klaga en enda gång under några dagar!

   Skapa klarhet och ordning och reda. Vad säger du ja till och vad säger du nej till! Gör en lista. Respektera dig själv genom att hålla dina gränser. 

   Ge dina sinnen näring. 

  Lyssna på vacker musik eller uppmärksamma ljud i naturen. vinden, en fågel, prasslet av löv under dina fötter. Eller sjung!

  Låt ögonen få uppleva skönhet: blommor, ett tänt ljus, vackra färger, ljus, konst, vackert upplagd mat, en ny duk.

  Unna dig dofter, häll lite eterisk olja i en diffuser eller en vacker skål som du slår hett vatten i. Alla träd är bra för lungan, t ex eukalyptus, enbär, gran, tall, tea tree, men även pepparmynta, lavendel, citron, rosmarin, timjan.

  Stanna upp när du äter och verkligen känn och njut av olika smaker. Det är inte bara salt, sött, surt och beskt – det finns så många fler dimensioner!

  Känn! Olika strukturer, hur känns de mot huden? Berör andra och bli berörd själv. Gå på massage, massera dig själv – ansikte, händer, fötter. Torrborstning är enkelt, går fort, är underbart skönt och ger en skjuts åt lymfsystemet och immunförsvaret!

   Gå ut och möt hösten med glädje och lugn!


  5 element i kinesisk medicin

  5 element

  De fem elementen börjar med trä som representerar tillväxt och en ny början. Årstiden är våren då nytt liv spirar.

  Trä ger näring till elementet eld, som representeras av sommaren, då allt blommar och frodas. Energin är utåtgående, en stilla glädje som sprider sig.

  Eld skapar aska när den brinner och skapar så nästa element, jorden. Jorden handlar om skörd och motsvarar en period som kallas sensommar.

  Mineralerna som finns i jorden är metalliska, så jordelementet skapar nästa element som är metall. Metall handlar om nedgång, motsvarande höstsäsongen, en tid då naturen övergår till ett tillstånd av viloläge.

  När hösten går in i fullt viloläge har vi kommit till vintern, som relaterar till elementet vatten. Vatten handlar om att sluta sig, gå inåt. Vintern är återhämtning, lagring och ger förutsättning för fysisk föryngring och inre omvandling. Genom denna process kan vi blomma ut, få ny energi, tillväxt, liv till våren – och 5-elementcykeln startar igen.


  RSS